Nova zvijezda HNL-a ime je dobila po razuzdanom bogu i djedu koji se boji čarapa (2024)

NEKI ljudi za cijeloga života ne dobiju svojih pet minuta slave. Neki ih pak dobiju prvom prilikom, recimo, na samom početku karijere za koju se nadaju da će ih proslaviti. Da je za kultni hrvatski klub sa 16 godina debitirao nekakav Ivan Perić, malotko bi se osvrnuo. Ali kad se na sceni prvi put pojavio Dion Drena Beljo, to je ime bilo nemoguće ne registrirati. To je ime za zvijezde, za koje se i bez prezimena zna kome pripada.

Tri i pol godine kasnije to se ime ponavlja visoko na listi strijelaca Prve HNL. Ovaj mladić sada ne imponira samo neobičnim imenom nego i visinom od 195 centimetara te, što je najvažnije, učinkovitošću koja mu je omogućila osam golova u prvoj pravoj sezoni u HNL-u i još pet u samo tri utakmice Kupa.

Prvijencem u HNL-u umalo izbacio sadašnji klub iz lige

Već je zabio i Hajduku i Dinamu, najzaslužniji je za to što je Istra 1961 daleko od opasnosti ispadanja, puno bliže borbi za gornju polovicu ljestvice. Dolazak na posudbu u Pulu iz Osijeka pokazao se kao pun pogodak, iako je ta suradnja pomalo bizarna s obzirom na to da je Beljo svojim prvijencem u HNL-u, u sudačkoj nadoknadi prošle sezone, istu tu Istru umalo izbacio iz lige.

Osijek je bez ikakve potrebe za bodovima dočekao Istru, koja je imala samo bod više od Varaždina na pretposljednjem mjestu. Beljo je do tada povremeno ulazio u zadnjih desetak minuta, ali ovaj put dobio je pola sata, ušavši pri rezultatu 1:1.

U trećoj minuti sudačke nadoknade primio je loptu na lijevoj strani, fintom i dugačkim korakom predriblao igrača, ušao u šesnaesterac, odapeo ljevicom i prizemnim udarcem pogodio suprotnu malu mrežu. Gosti su morali pratiti rezultat iz Koprivnice, ali Slaven Belupo je pobijedio Varaždin 1:0 i Istra je ostala prvoligaš.

"Kad sam došao u klub, s kim god sam se upoznao, svi su mi rekli kako sam ih skoro izbacio. Hvala bogu što nisam. U tom trenutku ne razmišljaš o tome da je 93. minuta, da je utakmica skoro gotova, a njima ovisi hoće li ostati u ligi, samo hoćeš napraviti nešto za sebe i svoj klub. Bilo bi mi žao da sam ih izbacio jer mi je Istra draga kao klub", prisjetio se Beljo u razgovoru za Index nakon što je protiv Lokomotive zabio svoj osmi prvenstveni gol sezone.

Već je ranije objasnio da je ime Dion dobio po Dionizu, grčkom bogu vina, plodnosti i raznih oblika raskalašenog ponašanja, pa mu, iako je zvučno i atraktivno, karakterno uopće ne odgovara jer djeluje kao vrlo prizeman, elokventan i samokritičan mladić. Drena je pak nadimak njegova djeda.

Djed Drena se boji čarapa

"Ne znam kako ga je dobio, valjda jer je zdrav ko dren, ali on je zaista posebna ličnost, vrlo osebujan tip. Recimo, vračara mu je rekla da će umrijeti u čarapama pa ih ne nosi već 30 godina. Svaki put kad me dođe gledati svi me pitaju zašto nosi cipele na bosu nogu", kaže Drena mlađi. "Drago mi je što imam takvo ime, posebno Dion, nitko me zapravo ne zove Drena."

Lako ga je prepoznati i na terenu. Strši visinom od 195 cm, ali igra kao da je puno niži. Odličan je tehničar, ali zračni dueli nisu mu ni izbliza jako oružje kako bi se moglo očekivati. Štoviše, u HNL-u ih dobiva jedva preko 40 posto.

"Definitivno ne koristim tijelo dovoljno, više sam igrač koji će izbjegavati duele i tražiti loptu u noge. Imam tu puno prostora za napredak, a pomoći će mi kad dodam mišićnu masu. Postotak je nizak, ali većina igrača u duele ulazi s isključivom namjerom da ih dobiju, dok ja pokušavam primiriti loptu ili je spustiti suigraču", objašnjava Dion, koji je od 13 golova u sezoni glavom zabio samo dva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali nije to neobično za mladića koji će prvog dana ožujka tek napuniti 20 godina, koji još nije potpuno naučio vladati novostečenim fizičkim predispozicijama koje nisu u skladu sa stilom igre koji je razvio u mlađim kategorijama.

Ljutio se na tetka koji ga je snimao i objavljivao na YouTubeu

"Izrastao sam u prvom, drugom razredu srednje, prije toga bio sam visok kao i ostali, samo uvijek najmršaviji. Kao dijete sam u Cibaliji igrao veznjaka, igrao sam i futsal, i mislim da imam dobru tehniku za ovakvu visinu. Ona mi je možda malo smanjila brzinu i okretnost, ali me ne ograničava."

To pripisuje i radu s privatnim trenerom još od predtinejdžerskih dana. Predviđalo se da će izrasti i već tada je radio vježbe koordinacije "da ne izgleda nezgrapno i osjeća se dobro u svom tijelu", a snimke se mogu vidjeti i na YouTubeu. "To je snimao tetak, ljutio sam se na njega kad je to snimao i objavljivao, ali sad kad pogledam, baš mi je lijepo prisjetiti se."

Zbog kombinacije visine i tehnike vrlo mladog su ga, kako to već biva, prozvali Zlatanom iz Vinkovaca. Nije to nešto čemu je težio niti smatra utegom, ali razumije otkud usporedba.

"Iznenadilo me kad su počele te usporedbe jer nisam išao u tom smjeru, cijeli život mi je uzor bio Ronaldo, iako znam da nismo slični ni građom ni stilom. Po stilu jesam sličniji Zlatanu, pogotovo kad je bio mlađi, motoričniji, više driblao i radio. Ali moj uzor je Ronaldo, kao igrač i kao čovjek, a od novije generacije Haland i Vlahović."

Zbog peha propustio priliku postati najmlađi debitant u HNL-u

Iako je igrač Osijeka na posudbi u Istri, Beljo kaže da će njegov klub zauvijek ostati Cibalia, u koju se upisao doslovno prvog dana kad je mogao, budući da nije smio dok ne krene u osnovnu školu. Prošao je sve kategorije kao kapetan, s ponosom se sjeća svojih dječačkih dana u nebeskoplavom dresu, a zapravo je u njemu trebao postati rekorder HNL-a.

Najmlađi igrač u povijesti HNL-a i dalje je Marko Dabro, koji je 2013. debitirao baš za Cibaliju sa 16 godina i dva dana. Pet godina kasnije stvorili su se uvjeti da vinkovački klub postavi novog rekordera jer je njegova utakmica Prve HNL padala na dan nakon Beljina 16. rođendana, koji je uvjet za nastup u najjačoj hrvatskoj ligi.

"Pričalo se da ću ući na toj utakmici, kada budem imao 16 godina i jedan dan, da srušim taj rekord, ali imao sam peh jer sam se tjedan dana ranije ozlijedio na utakmici juniora u Solinu. Ali ne žalim za tim", kaže Dion, koji je tako skrenuo pažnju javnosti na sebe tek nekoliko mjeseci kasnije, kada je Cibalia potonula u treću ligu.

Vinkovčani su se odmah željeli popeti u Drugu HNL i složili su moćnu momčad za trećeligaški rang te izdominirali ligom, a Beljo se nametnuo kao prvotimac. To je uskoro pokrenulo interes hrvatskih velikana, pa i stranih klubova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Birao između Dinama, Osijeka, Rijeke i Sampdorije

"Igrao sam na krilu i zabio 10 golova uz 4-5 asistencija. Prvu polusezonu sam igrao samo domaće utakmice jer me trener želio sačuvati, znate kakve su makljaže u trećoj ligi. U drugoj polusezoni sam igrao sve utakmice i onda, bum, Sampdoria je zainteresirana, jer malotko sa 16 godina igra tako dobro u trećoj ligi."

Cibaliju je prerastao i ona ga je pustila da razvija svoj talent u boljim uvjetima. Ali unatoč pozivu iz Italije, kojem nekoliko godina ranije nije odolio Dabro otišavši u Fiorentinu, odlučio se za ostanak u Hrvatskoj i između Dinama, Osijeka i Rijeke odabrao opciju najbližu kući.

Foto:Milan Sabic/PIXSELL

"Mnogi su to gledali s čuđenjem, ali mislio sam da je to dobar put, ostao sam blizu kuće, trebao sam biti projekt kluba kroz juniore i B ekipu i svidjela mi se ta opcija. Trenirao sam s prvom ekipom Osijeka, igrao za drugu, a pred kraj sezone dobio neke minute u prvoj momčadi. Čudan je to osjećaj bio, trebalo mi je dosta tih ulazaka da se počnem osjećati normalno, ali dvije takve sezone pomogle su mi da budem spreman za ovu, prvu pravu sezonu. Bio sam na klupi na Maksimiru i na Poljudu, to mi je pomoglo da se izgradim i da sad znam što očekivati."

Nenad Bjelica odlučio ga je ove sezone poslati na posudbu kako bi stekao prvoligaško iskustvo i vratio se za godinu dana u borbu za prvu momčad Osijeka. Osim Istre, opcije su bili i Šibenik, odlazak u Sloveniju, pa čak i u njemački Schalke, ali... "To je bila nekakva ponuda s posudbom na dvije godine za koju ni Bjelica ni ja nismo bili zainteresirani", kaže Dion.

"Nemam ni jednu zamjerku oko ekipe, stožera, prihvatili su me od prvog dana, to nema nigdje kako je dobra ekipa i atmosfera. Trener je pozitivan, stav je pozitivan, samo nam treba iskorak da se maknemo s ovog devetog mjesta i bit ćemo baš dobri. Samo, nikako se maknuti s njega. U prvom kolu ove polusezone dobijemo Goricu, ali Belupo pobijedi u Osijeku. Sad vodimo protiv Lokomotive s igračem više pa nas stignu. Nadam se da ćemo se odlijepiti."

Prvi put u početnih 11 baš protiv Osijeka. Prvo je asistirao, a onda počeo zabijati

U prvih nekoliko utakmica sezone ulazio je s klupe i činilo se da se nastavlja priča iz Osijeka, ali u petom kolu, baš protiv kluba s kojim je ugovorno vezan, dobio je priliku od prve minute, a on je asistirao u iznenađujućoj pobjedi 2:0.

U idućem kolu zabio je prvijenac za Istru u pobjedi protiv Šibenika, a odmah zatim bio je i strijelac protiv Hajduka. Nekoliko tjedana kasnije zabio je i Dinamu u remiju 1:1. Na početku sezone zacrtao si je cilj od 10 golova u ligi, a 13 kola prije kraja već je na osam.

"Ne razmišljam o broju golova, nego kako napredovati iz utakmice u utakmicu, izgrađivati se i pomagati ekipi, a golovi će uz to doći. Nakon što prvih nekoliko kola nisam igrao, mislio sam da sam previsoko postavio cilj, sad se čini niskim", priznaje Beljo, koji drži Istru podalje od dna, a istodobno gleda prema vrhu. Jasno je da se nada da će titula otići u Osijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo bi sjajno kad bih mogao igrati kvalifikacije za Ligu prvaka kad se na ljeto vratim. Ali Dinamo ima najjači roster, godinama je na vrhu, a i najteže je igrati protiv njega. Trčiš u obrani pet minuta dok im ne uzmeš loptu, a onda ti odmah dišu za vrat, nemaš uopće prostora", objašnjava Dion, ali ne skriva impresioniranost događajima u Splitu.

Livaja i Majer kao idealni suigrači

"Ne sjećam se kad je Hajduk bio tako jak. Svaki put kad smo igrali su nas ubili. Gledao sam ih sad protiv Belupa, samljeli su ih. Grgić i Ferro su im odlična pojačanja, a Kalinić je veliko ime i za europski nogomet, ne samo hrvatski. Strašna su ekipa, a trener je stručnjak koji ih je vrhunski posložio."

U Hajduku vidi i igrača s kojim smatra da bi najviše uživao igrati. "Na razini HNL-a to je sigurno Livaja. Igra se nogometa, kako podvaljuje, asistira, s njim bih sigurno izvrsno surađivao i mogao zabiti puno golova. Mislim da bih se odlično slagao i s Lovrom Majerom, asistencije koje dijeli u Rennesu su savršenstvo. Od stranih igrača jako mi se sviđao Mesut Özil, koji je bio vrhunski fantasist i uvijek sam ga gledao s užitkom."

Za koju će godinu možda neki novi talentirani tinejdžer Belju izdvojiti kao igrača kojeg uživa gledati i s kojim bi se sjajno slagao na terenu. Možda i neki strani klinac. Ugovor s Osijekom Dion ima do ljeta 2025., ali danas se talentirani igrači rijetko tako dugo zadržavaju u Hrvatskoj.

I svijet će upoznati Diona Drenu

"Osijek se osigurao što se tiče odštete, ali volio bih odigrati još jednu sezonu u HNL-u i vidjeti kako je biti u boljoj ekipi koja se bori za naslov, da vidim do koliko golova mogu doći, pa kad se izgradim kao osoba i igrač, idem dalje. Ne prodaju se više dobro igrači samo iz Dinama, Osijek raste i već je imao dobrih izlaznih transfera, poput Šutala i Marića."

Prošle je godine debitirao za U-21 reprezentaciju Igora Bišćana, nada se i odlasku na Euro, počinje ga upoznavati i inozemna scena. Kojoj ime Dion Drena Beljo možda neće biti toliko neobično kao u Hrvatskoj i koju će morati natjerati da ga zapamti i po nogometnim vještinama, a ne daru koji je od roditelja dobio rođenjem.

Nova zvijezda HNL-a ime je dobila po razuzdanom bogu i djedu koji se boji čarapa (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fredrick Kertzmann

Last Updated:

Views: 5811

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fredrick Kertzmann

Birthday: 2000-04-29

Address: Apt. 203 613 Huels Gateway, Ralphtown, LA 40204

Phone: +2135150832870

Job: Regional Design Producer

Hobby: Nordic skating, Lacemaking, Mountain biking, Rowing, Gardening, Water sports, role-playing games

Introduction: My name is Fredrick Kertzmann, I am a gleaming, encouraging, inexpensive, thankful, tender, quaint, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.